Fertőrákosi kőfejtő és barlangszínház

2015 végétől várja a látogatókat a jelentősen átalakított Fertőrákosi barlang-kőfejtő, amely 2017. 08.12. Fertő - Hanság Élménytúra fontos állomása. A felújítás során a kőfejtő monumentalitásának előtérbe helyezése mellett fő szempont volt e természeti és kultúrtörténeti érték megőrzése.

Pannonhalmi Bencés Apátság

A bencés szerzetesek lenyűgöző látványt nyújtó pannonhalmi monostora a Dunántúl egyik legszebb építészeti és művészeti öröksége.

A jelenlegi formájában klasszicistának nevezhető épületegyüttest ezeréves fennállása alatt több alkalommal is átépítették, ennek ellenére számos középkori eleme fennmaradt.

Fertő-tó

2017. 08.12. Fertő - Hanság Élménytúra utolsó állomása a Fertő-tó, amely a madarak körében Európa legnagyobb légi kikötője. Észak-Európa és Afrika között a Fertő-tó hatalmas kiterjedésű nádrengetegeiben lelnek átmeneti szállást a vándormadárfajok többezres csoportjai rendszeres költözésük során, és ami a legfontosabb, itt bőséges táplálékot találnak. A költöző madarakon kívül az itt fészkelő madárfajok tízezrei teszik igazán színessé és gazdaggá a tó madárvilágát.

Fertő-tavi madárvonulásról készült video ide kattintva megtekinthető.

Orfű

Az orfűi tórendszert az 1960-as években építették ki, az üdülőkörzet pedig az 1970-es években kezdett kialakulni. A mai települést 5 apró falu, Orfű, Bános, Mecsekrákos, Mecsekszakál és Tekeres összevonásával 1974-ben hozták létre.  A tavak közül az Orfűi-tó és a Pécsi-tó a pihenést szolgálja.

Zsámbéki Romtemplom

A Zsámbéki Romtemplom helyén valószínűleg már a 11. században állt az un. “falusi templom”, a ma látható romok pedig a 13. században épült monostortemplom maradványai. Az 1754-ben újjáépített templom nagy részét ledöntötte az 1763. évi földrengés. A Műemlékek Országos bizottsága pedig a megszokottól eltérően nem építette újjá a templomot.

Velencei-hegység

A Velencei-hegység hazánk egyetlen önálló őshegysége, melynek tömegét gránit alkotja. A Velencei-tó északi oldalán húzódó hegységben barangolva rátalálhatunk legszebb pontjaira, például a Pákozd feletti dimbes-dombos, kopár gránitfelszínen megbúvó ingókövekre, vagy a Bence-hegyen épülő új kilátóra, esetleg a Napai szintezési ősjegyre is.

kkk

kkk