Pákozdi csata emlékhely

Az új 48-as honvédemlékmű nagyméretű obeliszkjét a Mészeg-hegyen 1951-ben avatták fel. Az emlékmű körüli területen Katonai Emlékhelyet alakítottak ki. A Pákozdi Csata Emlékmúzeum kiállításában korabeli dokumentumok, fegyverek és egyenruhák másolatai, valamint terepasztal is megtekinthető.

Visegrádi Vár - Nemzeti Történelmi Emlékhely

Az egyik legnagyobb és legszebb várrom Magyarországon, ugyanakkor történelmileg az egyik legfontosabb várunk. A sziklaplatóra épült öregtoronyból, a felvonóhidat védő kapubástyából és palotából álló fellegvár 1323-ban Károly Róbert király székhelye lett, és a korábban Székesfehérváron őrzött szent korona is Visegrádra került.

Pákozdi ingókövek

Pákozd feletti erdőből kilépve a Velencei-hegység gránitfelszínének jellegzetes formái, a dimbes-dombos, kopár vidék bokrai közt megbúvó ingókövek fogadják a kirándulókat.

Az ingókövek területét 1953-ban, hazánk geológiai értékei közül az elsők között nyilvánították védetté.

Nagybörzsöny – Márianosztra – Szob kisvasút

Magyarország leghosszabb fővonalú hegyvidéki kisvasútja áll a kirándulni vágyók rendelkezésére a Börzsönyben, mióta 2016-ban átadták az új kisvasúti szakaszt Nagyirtáspuszta és Márianosztra között.

Márianosztra kegyhely és börtön

2017.07.22-i Börzsöny Élménytúránk egyik állomása Márianosztra, amely furcsa kettőssége a sorsnak: a kegytemplom és a börtön, a megbocsátás és a büntetés háza áll egymás mellett, sőt egybeépítve. A faluba érkezve már messziről látszik a domboldalban emelt barokk épületegyüttes.

Martonvásári kastélypark

Hazánk egyik legszebb kastélyparkjának, a martonvásári angolkertnek a megteremtése a Brunszvik család nevéhez fűződik. A család barátja Ludwig van Beethoven a 19. század elején több ízben is járt Martonvásáron. A park ékessége egy koros mocsári ciprus, mely már az 1800-as évek elején is meglehetett.

kkk

kkk