Pápai Esterházy-kastély

A pápai Esterházy-kastélyt az egykori pápai vár helyén 1783-84 között Esterházy Károly egri püspök az egykori várkastély maradványainak felhasználásával építtette. U alakú, egyemeletes, barokk stílusú, a versailles-i kastélytípusba tartozó épület, melynek íves oromzatán az Esterházy család címere látható.

Nádasdy-kastély

Nádasdladányban található Nádasdy-kastélyról talán nem is hiszi el az ember, hogy Magyarországon található, hiszen egy igazi gyöngyszem, egy romantikus mesekastély.

Pécsi Bazilika - Pécsi Dóm - Pécs négytornyú templom - Szent Péter és Szent Pál Székesegyház

Az évszázadok alatt többször átalakult négytornyú székesegyház mai, neoromán alakját a 19. század végén kapta, eredete azonban egészen a Római Birodalom korába nyúlik vissza, mivel az alapítók Sopianae 4. századi ókeresztény temetőjében jelölték ki a középkori épület helyét.

A Pécsi Dómban készült videó itt megtekinthető.

Dőry-kastély - Mihályi

Mihályi fő látnivalója a Dőry-kastély, melynek felújítását célul tűzték ki és a környék turisztikai fellendítésében kiemelt szerepet szánnak a kastély épületének és a hozzá tartozó festői szépségű parknak, melyet a Kis-Rába kettészel.

Pécsi Dzsámi

Pécs belvárosának közepét jelentő Széchenyi téren áll a belvárosi plébániatemplom, Gázi Kászim pasa egykori, a 16. század második felében épült dzsámija, emlékeztetve a 143 éves (1543-1686) török uralomra.

Csókakői Vár

2016.08.07. Gerecse-Vértes élménytúránk egyik állomása volt a Csókakői Vár, valamint a Vári Vásár és Búcsú.

A Vértes erdő borította, 208 méter magas, déli peremén áll Csókakő vára. Kaputornya és a hegyormot körülfogó, terjedelmes, fehérlő falai körül, a napsütötte hegyoldalon szőlőskertek virulnak. A vár egykor a völgy, valamint a Fehérvár felől Győr és Komárom felé vezető út őre volt.

kkk

kkk